Чим особлива військова гігієна?

У польових умовах важливо ретельно захистити своє тіло від втручання патогенної мікрофлори. Як доведено бойовим досвідом розвинених країн, що втрати загиблими від небойових дій майже в 2 рази перебільшують кількість полеглих на полі бою. Причиною тому стала неповноцінна воєнна гігієна. Шансів стати небоєздатною особою внаслідок влучання кулі набагато менше, ніж від небойових травм. І першою причиною високої смертності найчастіше стає порушена військова гігієна.

Якщо це звучить дивно, то застережемо, що найбільш вразлива сечостатева система, яка потребує щоденного миття проточною теплою водою. На другому місці шкірні захворювання. Далі ротова порожнина. Проте недотримання правил миття рук призводить до проблем із кишківником. Авжеж, як радять лайфхаки, жир, мастила, кров (але якщо відсутні поранення на шкірі) можна стерти землею, а після пил змити водою. В такому випадку можна обійтися без миючого засобу. Проте такий підхід неприпустимий при наявності ушкоджень на тілі, перед прийняттям їжі. Виникає потреба у дезінфікуючих серветках, губках та рушниках.

Фахівці радять мати із собою пачку антибактеріальних вологих серветок та сухий душ для військових із розрахунку по одній пачці на добу. Як би це не було банальним, проте постійна обробка долонь суттєво захищає від інфекційних захворювань, що швидко розповсюджуються між людьми у випадку появи хоча б одного хворого.

Військова гігієна: якими захворюваннями проявляється її недотримання

  1. Дизентерія – страждає слизова оболонка товстої кишки. Організм отримує велику інтоксикацію від бактерії, виникає суттєва слабкість, сильна діарея. Потребує лікування в інфекційному відділенні. Причина – немиті руки.
  2. Мікоз стопи – грибкове ураження ніг. Найчастіше зустрічається між пальцями. Людині дуже боляче ходити. Причина – недотримання режиму миття ніг.
  3. Педикульоз – виникає при скупченні людей та при рідкому митті голови. Місця укусів дуже чухаються та стають джерелом формування гнійників.

У звичайному побутовому житті ці проблеми не є неприємністю, тому що вмиваючись, обробляючи примітивними антисептиками зовнішні поверхні частин тіла, органів ми змиваємо патогенну мікрофлору, вирівнюємо жировий шар, показник pH. Це свідчить про те, що дотримання простих правил може врятувати від більшості захворювань, здатних вивести людину з ладу.

Правильна воєнна гігієна за частинами тіла

Перед їжею, після відвідування вбиральні, контакту з грошима, тваринами потрібно мити руки з милом. Якщо доступ до води та мила обмежений, достатньо протерти долоні вологими серветками для зняття бруду, а після обробити дезінфікуючим засобом із складом спирту не менше 60%. Для цього підійдуть препарати із спрейовим розприскувачем, пінні губки на основі гелю мають антибактеріальну дію, при цьому не сушать шкіру, не змивають ліпідну плівку.

Жіноча військова гігієна

Частіш за все в жінок виникають питання із інтимним доглядом. Він фізично складніший в польових умовах, ніж у чоловіків, тому бувалі войовниці радять використовувати додаткові речі.

  1. Застосовуйте прокладки під час менструації. Це шкодить екології, проте часта заміна засобу, відсутність потреби в обробці окропом, пранні має суттєві переваги. У повсякденному користуванні також заслуговують уваги щоденні прокладки. Завдяки їм прати спідню білизну можна рідше.
  2. Жінки радять використовувати бавовняні чоловічі труси-шорти, які залишаються зручними у будь-якій позі, завжди прикривають талію.
  3. Ліф має бути спортивного крою, щоб не розстібався у складні моменти, одягався швидко, не мав додаткових гострих складових.
  4. Процес туалету дуже складний у стані повного спорядження. Тому рекомендується робити на стоячі процедури, аналогічно чоловікам. Для цього треба придбати невелику полімерну чашу.

Ці всі моменти напряму пов’язані із здоров’ям жіночих органів, в яких без обробки миючими засобами швидко розвиваються грибкові або бактерицидні захворювання. Це призводить до молочниці, кандидозу, циститу, запалення нирок.

Миття має проходити з водою та мильним засобом з нейтральним показником pH. Якщо доступу до теплої чистої води немає, варто кожного дня протирати серветками для інтимної гігієни, що не містять спирту. Допускається миття губками з гелевим просоченням, які достатньо намочити в 50 г води, обробити ділянку та стерти рушником. Це одноразовий предмет, що зберігається у вакуумному пакуванні, має мінімальну вагу та об’єм. Частки препарату нейтралізуються на шкірі дуже швидко. Не викликають алергію.

Догляд за волоссям

На війні має бути зручно, тому довгі коси слід зістригти або заплести у афрокосички. Важливо підтримувати волосся у чистому стані, щоб уникнути появи гнид. А для миття використовують сухі шампуні. Якщо доступ до теплої води регулярний, краще використовувати звичайні шампуні, що змиваються водою.

Воєнна гігієна нескладна. Достатньо мати запаси одноразових речей, які суттєво полегшують користування. Перш за все, воїн має бути здоровою людиною. Тільки в такому стані він може адекватно виконувати доручення та сміливо крокувати до перемоги. Він буде рятувати країну, розуміючи що вже врятував себе від хвороб.