Якісне виконання усіх заходів допоможе уникнути ускладнень від того, що людина постійно знаходиться в ліжку. Тому миття тіла та зовнішніх органів не лише сприяє чистоті, але й є запобіжним заходом щодо утворення супутніх захворювань шкіри та слизових оболонок.

Гігієна хворого має проводитись спеціалізованими засобами. Важливий склад кожного, тому що стан шкіри хворої лежачої людини значно погіршується. Епідерміс стає більш вразливим до патологічних мікроорганізмів. Немає потрібної еластичності, пружності та сили на відновлення. Значне подразнення шкіри лужним милом може призвести до появи ран.

Задля уникнення грибкових поразок, запрілостей та формування пролежнів, потрібно:

  1. Ретельно мити все тіло та волосся не рідше 1 разу на тиждень.
  2. Виконувати догляд за зубами, яснами та порожниною рота зранку та ввечері.
  3. Перед їжею обов’язково миються руки, протираються після.
  4. Обличчя омивається вологим рушником після просинання.
  5. Мити стопи потрібно частіше, ніж все тіло, тому що вони потіють між пальцями. Там може заводитись грибок.
  6. Миття геніталій потрібно проводити не рідше одного разу на добу, якщо процес випорожнення контрольований хворим. При наявності підгузків промивати хоча б проточною водою треба при кожній необхідності.

Особиста гігієна хворого має зберігати нейтральну середу шкіри. Це мають бути м’які, без запахів та барвників засоби, з антисептичними властивостями, проте без бактерицидного впливу. Використання агресивних препаратів на спиртовій основі може призвести до порушення корисної мікрофлори. Така шкіра стає вразливою до багатьох збудників хвороб.

Чим проводиться корисна гігієна хворого?

Мити лежачу людину потрібно із використанням м’якої губки. Важливо, щоб вона не дратувала шкіру, а навпаки

  • Приводила шкіру в тонус, покращуючі кровообіг у верхніх шарах епітелія;
  • Видалила старі клітини з поверхні;
  • Стабілізувала мікроциркуляцію, шкіра наповнюється вологою.
  • Миття має відбуватися у теплій воді. Дуже гаряча призводить до подразнень, а холодна має негативний вплив на весь організм. Мити тіло треба поступово. Після змивання мила кожна частина тіла витирається насухо. Температура води має сягати 35оС, а повітря – 25оС.
  • В залежності від мобільності людини особиста гігієна хворого може відбуватися у ванній кімнаті або на ліжку із використанням надувних пристроїв. Вони бувають різних структур. Морфологія поверхні розрахована на підтримку частин тіла.
  • Окремо застосовуються ємності для миття волосся. Зручно, коли з одного боку є виріз під шию. Це може бути звичний тазок або гумова посудина, що значно зручніша для заслаблого.

Особиста гігієна хворого і сухі миючі товари

Не завжди є можливість обслужити хвору людину певним чином. Тим паче складно помити особу, для якої дозволені тільки мінімальні рухи. Мова йде про людей з травмами, психічним розладом, тощо. Для таких осіб доречне користування одноразовими губками з сухим гелем.Активувати її просто. Після розпакування з індивідуального пакетика достатньо занурити у ємність з водою 40-50 г. Мочалка одразу починає пінитись. Гель безпечний для тіла та слизових оболонок людини. Піну достатньо стерти сухим рушником. Додаткової обробки водою не передбачається. Так як гелева суміш складається тільки з біологічно активних речовин, залишки на тілі швидко стають нейтральними та не шкодять. Гігієна хворого за допомогою дерматологічного гелю лишає ліпідну плівку без ушкоджень, при цьому руйнує надлишки жирових виділень, знищує патогенну флору. Показник pH залишається нейтральним 5,5.

Одноразовий душ можна використовувати декілька днів поспіль. Головне дотримуватися рекомендацій виробника, зазначених на пакуванні. Дозволена обробка інтимних місць.Миття голови можна проводити сухими шампунями. Виглядають вони як шматок мила. Вологе волосся достатньо натерти сумішшю та витирати рушником. Такий підхід дозволяє суттєво зекономити час. Можна використовувати в складних умовах з обмеженим доступом до світла, тепла, води. Він не шкодить здоров’ю при багаторазовому застосуванні. Проте купання у воді все-одно має бути присутнім. 

Ротова гігієна хворого

Важливо достатньо приділяти уваги, навіть, якщо харчування людини та дихання відбувається через зонд. Відсутність зубів потребує частих полоскань слабким содовим розчином. Штучні щелепи потрібно знімати кожного дня, промивати проточною водою із щіткою. Обробка ротової порожнини починається з висадки людини у положення напівлежачи. На груди та під підборіддя застеляють рушник. Ополіскування відбувається водою та ополіскувачем.

Інтимна гігієна хворого

Морально найскладніша для обох сторін процесу. Від обох потребує максимальної довіри. До того ж треба бути готовим, що хворий відчуває психічну нестабільність від власної безпорадності. У цьому випадку використовуються пом’якшуючі та підсушуючі засоби. Це креми або присипки. Людину кладуть на спину, піднімають ноги, згинаючи у колінах, під стопи кладуть килимок, що перешкоджає з'їжджання. Миття виконується зверху до низу. Використовується окрема губка. Після процедури наносить присипка, що допомагає уникнути попрілостей. Особливо актуально для людей, що користуються підгузками.